say BIG NO to Bad Habits!

hye guys . whatchaa duing ? sehat ? 
ok entry hari ni nak cerita pasal mcm mane nak buang tabiat buruk .walaupun tak sehad and tak ada mood but entry hari ni bukan cerita pasal hamba allah tu . ok kite sambung balik .
biasalah bad habit memang sukar dikikis,lebih lebih lagi apabila ia sudah menjadi sebahagian dari hidup you all.
tapi, kalau tak buang, sampai ke tualah macam tu perangainya, aishh buruk tau!
nanti dilabel sebagai girls or boys yang tak senonoh pula, you all nak ke ?
so , kalau betul you all mahu mengikis tabiat buruk dalam diri, you all kene serius untuk berubah . lakukan strategi yang berkesan untuk menghilangkan bad habit menjadi good habits. 

MENGUNYAH !!
solution =)
kalau you all kerap mengunjungi dapur setiap 5minit atau suka mengunyah tidak henti ketika menonton tv atau selalu tercari cari makanan untuk dikunyah ,maknanya you all memang bermasalah fasal makanan.

cuba tanya diri sendiri , "betul ke apa yang aku makan ni sebab aku mahu ataupun sebab aku memang teringin makan?" kalau setakat gelisah atau bosan dijadikan sebagai alsan , lebih baik you all buat aktiviti lain seperti bersiar siar atau sekadar minum teh panas . lagi bagus untuk kesihatan .

CEPAT NAIK ANGIN !!
solution =)
tak semua benda atau perkara yang kita mahukan itu kita peroleh pada akhirnya.kalau tak dapat satu barang tu,kalau boleh nak hentak hentak kaki sampai pecah lantai.tak pun rasa hendak lempar semua barang yang berselerak di atas meja

janganlah macam tu ok ? membiarkan emosi bermaharajalela tidak bagus untuk kesihatan you all sebenarnya . setiap kali you all naik darah ,tarik nafas dalam dalam dan hembuskannya perlahan lahan.lakukan berulang kali supaya perasaan you all kembali tenang.

SMS ...SMS
solution =)
issh tak sopan langsung! setiap kali you all bersama kengkawan ataupun family , time tulah you all sibuk ber-sms.hal ini boleh menyinggung perasaan dan mereka akan berasa seolah olah you all tidak selesa bersama dengan mereka. so, buang tabiat buruk ni. on kan silent mode ketika berada bersama mereka dan matikan terus ketika waktu tidur , hindari diri daripada check handphone setiap lima minit.

DATING MR. WRONG
solution=)
siapa ada antara you all gemar dating dengan boys handsome? angkat tangan.. mia nak kira .hurmmm boleh tahan ramai . seronok ye dapat jalan beriringan dengan boys handsome . yalah, banyak mata memerhati

tapi, janganlah terlalu kerap. hari isnin dengan boy ni, esok dengan boy lain lusa dan seterusnya. you all ni dah kira playgirl ni. tak cukup dengan satu. keluarlah dengan boy yang benar benar menambat hati you all. kalau belum mengenali hati budi, ajaklah keluar bersama kengakwan yang lain.

SHOPAHOLIC
solution=)
oh,yang ni memang parah . bad habit macam ni boleh mendatangkan bencana pada diri sendiri ,kalau tak diselesaikan sekarang melaratlah sehingga you all memasuki alam pekerjaan .time tu baru nak menyesal, tak berguna jugakan ?

penyelesaiannya  mudah je. kalau nak keluar shopping, bawa wang cukup cukup sahaja. listkan bende penting yang wajib dibeli , kalau dah terbawa kad atm , suruh kengkawan you all simpan. girls sekarang lebih gemar hang out di mall berbanding hang out di tempat tempat rekreasi , jadi ta usahlah kerap sangat melepak di mall kalau tak mahu bad habit berulang kembali

GOSSIP GIRL
solutiononen=)
mia percaya you all mesti mempunyai geng bergosip. kalau sehari tak bergosip rasa macam tak lengkap dunia rutin seharian , bila you all dah besar dan bekerja nanti barulah you all sedar bad habit ni pelu dipupuskan .setiap kali kengakawan you all mula bergosip cepat tutup telinga dan mulut .tahan diri daripada sekarang kalau tidak terbawa bawa sampai ke tua


no need to leave comment
:)

I'IM NOT A BEAUTIFUL QUEEN, I'IM JUST A BEAUTIFUL ME! (: